Angkor wat templerne er en større klynge af ensartede templer bygget i det gamle Kmher rige, som strakte sig ind i Laos, Thailand og Cambodia.

Man taler ofte om at templet Angkor wat er alle templers moder, det skal forstås på den måde at meget tyder på at det er det første tempel i klyngen. De øvrige templer ligger i tråde ud herfra. Man skal ikke forstå det som en moder for andre typer templer, men kun som en moder for Kmher templerne, andet giver ikke nogen mening.

Angkor wat templerne er omgivet af en del mystik, da deres mening og historie ikke har kunnet afdækkes fuldt ud.

Hvad der kan lægges fast er at det er religiøse bygningsværker. Det kan også lægges fast at der er tale om en variant af Hinduismen, hvor guden Shiva har haft en meget stor betydning. I hinduismen er der de tre hovedguder: Skaberen, vedligeholderen og ødelæggeren. Shiva er lidt skræmmende ødelæggeren. Man har i dette kæmpe kompleks af templer tilbedt en krigerisk og destruktiv gud, det skal dog tilføjes at Shiva ofte også tillægges andre og mere positive egenskaber.

Templerne har ikke tjent som boliger for mennesker, nogle myter fortæller at templerne har tjent som boliger for guder mv..

Når man går rundt i templerne kan man ikke undgå at fornemme en vis lighed med Maya arkitekturen i syd Amerika, underligt at tænke på om der er en forbindelse, men også en del af mystikken.

Arkitekturen er grundlæggende identisk, der er tale om bygningsværker som er bygget op over perfekte vinkelrette akser.  Templerne er opført kvadratisk, med fire indgange, hver indgang på midten af hver af kvadratets sider. De 4 indgange er basis for akserne i templet, i centrum hvor akserne skærer hinanden ligger templets hovedbygning. Templerne har en forgård og en indergård, alt sammen opført strengt symmetrisk i forhold til akserne. Horfor mon denne strenghed i forhold til akserne ? Over akserne er opført en række døre og åbninger, så man kan se igennem hele bygningsværket, højden i dørene/åbningerne er nøje tilpasset efter solhøjden, så der 2 gange om året kan lyse sol et kort øjeblik igennem aksen i hele komplekset. Det har krævet en nøje indsigt i  solens årlige bane over himlen, en indsigt som det er uforståeligt de har kunnet skabe sig, også en del af mystikken. Templernes arkitektur og akser er nøje tilpasset solens årlige bevægelse i forhold til jorden. Man har bevidst søgt at placere de vigtige templer på højdedrag, som sikrer soleffekten. Ud af den strenge arkitektur vil jeg tillade mig at slutte at der har været sol dyrkelse i denne religion, måske som et af årets religiøse højdepunkter, når solen har kastet sine stråler igennem templets hovedakse. Om solen har været en gud eller en del af værktøjet for Shiva, det ved vi ikke.

Denne del af det centrale asien er traditionelt Buddhistisk (Buddismen er en udspringer af Hinduismen i Indien). Den Bhuddistiske retning i dette område af asien fortæller at Buddhismen kom ret pludseligt jomfrueligt fra Indien med en smut over Sri Lanka. Meget tyder dog på at hinduismen har været i området før Buddhismen, når vi ser på disse gamle khmer templer. Hvorfor man ofte objektivt har svært med at forbinde historie og religion, undrer mig tit, når jeg kikker på hullerne i religionshistorierne. Men sådan er der så meget, det gælder alle religioner.

 

There are no comments, click here be the first one!

Mandalay er kaos og men også skønhed ved Mandalay hill

mandalay2.

Den gamle handelsstation i nord Burma for teaktræ og måske nogle psykedeliske medikamenter er der ikke meget tilbage af. Bygningerne i det gamle Mandalay var opført i træ og storbyen har været ramt af mange brande, så der er ikke meget tilbage af de oprindelige bygninger, nogle af de vigtigste historiske bygninger er genopført.

Når Mandalay alligevel er interessant, så er det fordi den er en speciel og helt kaotisk storby. Styret i Myanmar har stiltiende accepteret en migration fra Kina på omkring en halv million mennesker til Mandalay indenfor de sidste 25 år hvor byen er vokset fra en halv til en hel million mennesker.

Plan økonomien i Myanmar har næsten blokeret for import af nye biler, så en bil er en uopnåelig ting for de fleste indbyggere, endvidere bliver de få biler, som der er i landet holdt i live på alle mulige og umulige måder. Men det stopper ikke livet i en hektisk metropol som Mandalay, bylivet er et kaos af cykler, knallerter og små motorcykler. Jeg ved ikke om der er nogle trafikregler, men det synes som om trafikken har sine helt egne omskiftelige regler.

Byen er domineret af den store nylige kinesiske migration.

I Mandalay mærker vi den koncentrerede asiatiske puls, heldigvis er der også et par gode seværdigheder som vi ser på bl.a. Golden Palace Monastery (Shwenandaw Kyaung)

mandalay4

Klosteret har overlevet de mange brande i Mandalay og er et fantastisk bygningsværk, lavet i sirlige teaktræskonstruktioner og er et klassisk eksempel traditionel burmesisk arkitektur.

mandalay5

 

There are no comments, click here be the first one!

Vientiane er kendt for sin afslappede atmosfære, på trods af at det er Laos hovedstad  (dog en mindre en af slagsen med omkring 200.000 indbyggere). Byen opleves bedst på en vandretur.

De 4 elementer som kendetegner byen er : Mekongfloden som her også udgør grænsen til Thailand, De buddhistiske templer,  situationen efter Vietnam krigen, og den franske koloni arkitektur. Når vi er i Vientiane har vi som regel været i Luang Prabang dagene før og der set templer, så det springer vi hurtigt over i Vientiane, selv om de er svære at undgå at få øje på.

Vi ser Patuxai Victory Monument som er et relativt nyt monument, men det symboliserer så meget Laos  ofte trængte historie. Monumentet er tilegnet de faldne efter krigene mod Siam og Japan samt frihedskrigen mod Frankrig. Monumentet er opført fra 1957 til 1968 af midler fra den amerikanske regering, som troede cementen blev brugt til en ny militær lufthavn. Den bliver også kaldt for triumf buen, inspireret af triumfbuen i Paris. Triumfen er relateret til revolutionen i Laos efter Vietnamkrigen, hvor kommunisterne tog magten. Laos er idag et relativt åbent kommunistisk land. Indbyggerne i Laos er venlige mennesker, som har båret deres tunge historie med deres sympatiske buddhistiske tankegang.

vientiane1

De 5 tårne symboliserer de fem buddhistiske principper : Flexibilitet, ærlighed, ære, velstand og eftertænksom elskværdighed.

Så meget  symbolik, kultur, religion og historie i et monument skal man til asien for at finde. Her er en lille nøgle til en smule forståelse af den snørklede og mystiske tankegang i østen.

Navnet Patuxai er sammensat af patu og jaya og betyder frit oversat porten til sejren.

 

Vi besøger COPE (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise) som er en lokal non profit virksomhed. Den tilbyder udstyr og rehabiliterings programmer for mennesker med fysiske men efter Vietnamkrigen, en hjælp, som desværre endnu er aktuel, da Laos stadigt er fyldt med landminer og andre ueksploderede genstande fra Vietnamkrigen. Med simple midler laver de ben og arm proteser og andre hjælpemidler til lemlæstede. Mange af disse eksplosiver rammer idag legende børn, som lemlæstes for livet. Det er som regel fattige børn, som ikke har mulighed for hjælp andre steder fra end COPE. COPEs arbejde er højt respekteret og støttes heldigvis fra mange sider, på trods af støtte arbejder man for små midler, men giver alligevel hver dag nyt håb for mange lemlæstede.

 

 

 

There are no comments, click here be the first one!

Oprindeligt kongeby og hovedstad i Laos indtil 1546, hvor hovedstaden flyttede til Vientiane.

Luang Prabang er en historisk sovende perle, som har overlevet mange urolige tider. Alt i den historiske bydel er originalt, templerne er de oprindelige, intet er nyopført. Det gamle “koloni” kvarter, med husene fra den franske kolonitid, som er bygget i klassisk fransk koloni arkitektur.

Byen blev i 1995 udpeget som UNESCO World Heritage Site.

Byen er et spirituelt center i det nordlige Laos med 33 templer, som har overlevet kommunismens forsøg på undertrykkelse af den Buddhistiske religion. Man kan her vandre direkte ind i den buddhistiske mystik og historie i de mange templer, som er kendetegnet for byen.

Byen opleves bedst til fods, den historiske bydel er overskuelig. Byvandringen bringer os igennem det franske koloni kvarter, det spirituelle kvarter med de mange templer og en lille afstikker ned til Asiens hovedpulsåre – Mekongfloden.

De mange templer er aktive og den buddhistiske religion er central og en vigtig del i det daglige liv i Laos

There are no comments, click here be the first one!

Stolen og naboens svigerdatter

At bo i en anden kultur giver oplevelser af mange slags. Her er en af de mere snørklede oplevelser fra Italien. For 3 års tid siden forsvandt en af vores gode solide havestole, vores haveterrasse er meget åben og alle …

 

Ondt i tænderne, alternativ behandling af tandsmerte ?

http://www.singlerejsen.dk/wp-content/uploads/2017/05/18217844_1796525647328016_1312386280_n-169x300.jpg

Et problem, som er ligeså gammelt som menneskeheden. Vi har heldigvis tandlægerne, men er der andre muligheder ? Italienerne har helgenen San Domenico Abate, han healer tandsmerte, slangebid, hundebid, feber mv.. Hvert år omkring den første maj er der en …

 

Vi er alle lidt Romere

I disse tider hvor det er blevet så populært at tale om danskhed, vil jeg tillade mig at fortælle lidt om den historie som vi alle i europa er en del af. Når man læser de danske historiebøger kan man …

 

Pantheon – antikkens guder – kirke – måske verdens ældste bygning i brug

http://www.singlerejsen.dk/wp-content/uploads/2017/03/pantheon-150x150.jpg

Pantheon ligger i centrum af Rom ved piazza della Rotonda. Bygningen er opført omkring årene 120 i den klassiske gamle antikke romerske tempel arkitektur. Hvad vi kan savne at se af et komplet romersk tempel i forum romanum kan vi …

 

Peterskirken toppen af arrogance ?

http://www.singlerejsen.dk/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0164-150x150.jpg

En historisk/kritisk gennemgang af samtiden hvor Peterskirken blev opført og op til nyere tid. Peterskirken i Rom er et fantastisk bygningsværk fra slutningen af den mørke middelalder, helt præcist er den opført i årene fra 1506 til 1626. Den er …

 

Det gyldne tempel Doi Suthep

http://www.singlerejsen.dk/wp-content/uploads/2014/09/chiangmaidetgyldnetempel.jpg

Et af de smukkeste buddhistiske templer er efter min mening Doi Suthep ved Chiang Mai i Nord Thailand. Det hedder egentligt korrekt Wat Phratat Doi Suthep og er et gammelt “ægte” tempel . Det er opført i årene fra 1383. …